artikel

Varför är det mest medelålders män

som lider av homofobi? Vad är dom rädda för? Kvinnor är mycket mer toleranta och insiktsfulla även i denna fråga!
Anledningen till min undran är en del idiotiska kommentarer jag hört under veckan, från just medelålders män. T ex ”Syftet med Prideveckan är väl främst att dela med sig av hiv”. Javisst, det handlar ju bara om sex i männens tankevärld, inte ett dugg om gemenskap och en (1) veckas socialt erkännande för en grupp där många tvingas leva ett påfrestande dubbelliv under resten av året.

Samt ”Måste man anordna en hel festival för att visa vem man är?” Nej, ibland räcker det med ett enda korkat uttalande!

Om vi ska vara krassa så minskar ju konkurrensen om ”honorna” för alla alfahannar – jag förstår fortfarande inte vad dom är rädda för? För varje kille som gillar killar blir det ju en tjej över för er andra? För att prata i termer som alla kan förstå!

Trots att vi har kommit längre med lagstiftningar och upplysning i hbt-frågor har ”gemene man” inte blivit mer tolerant under 30 år. Jag minns mitt gamla ungdomsgäng i söderförorten, där fanns en kille som alltid lyssnade och tröstade brustna hjärtan, som den storebror han var. Han var allmänt populär i gruppen, de andra killarna var tacksamma för att han tog hand om tårar och trams. Men så flyttade han ihop med en kille – och blev plötsligt föremål för häckling, med naiva och grova skämt, hela killgruppen vände sig emot honom. Medan vi tjejer bara fick en aha –upplevelse och förstod varför han alltid varit en gentleman. Som ni förstår försvann han helt från umgängeskretsen och familjen – Sören, om du läser detta förlåt oss för vår feghet, vi visste inte bättre då!

Elisabeth Ulin Karlsson

Kopiera länk