artikel

Vi kan köpa oss ur krisen – men kan vi köpa oss lycka?

Vi inser att ekonomin behöver en fortsatt hög konsumtion för att inte förvärra krisen, men på lång sikt ifrågasätter vi vårt sätt att ersätta mänskliga relationer med konsumtion. I det långa loppet kan vi inte köpa oss till lycka och köpfesten kring jul leder inte till nära relationer. Vi frågar oss också om man kan känna lycka utan solidaritet och en rättvis fördelning.

Mänskligheten är otroligt uppfinningsrik, men vi har ännu inte lyckats skapa ett ekonomiskt system som är rimligt. Nu kastas många ut i arbetslöshet och många familjer drabbas hårt. Inte minst barnen. Hur många är det inte som går på jullov med en klump i magen på grund av att mamma eller pappa mist jobbet? För att inte tala om barnen i de flyktingfamiljer som lever gömda för att inte utvisas till fattigdom och förtryck!

På lång sikt inte kan fortsätta att använda så mycket av jordens resurser för att upprätthålla vår levnadsstil och kapitalismen driver på en ökning av konsumtionen på ett sätt som inte stämmer med de begränsningar som en hållbar utveckling kräver. Hur vi än vänder och vrider på det så är kapitalismen förödande för jorden och miljön. Vi kan inte konsumera oss till en hållbar utveckling. Hur mycket vi än vill.

Den enda möjligheten är att utveckla ett nytt ekonomiskt system som kan ersätta kapitalismen med ett vettigt, miljövänligt system. Lycka är inte att ha mer, lycka är att ha kärleksfulla relationer med andra människor och dela med sig till dem som har det sämre.

För att ett samhälle ska kunna fungera är solidariteten nödvändig. En civilisation utan solidaritet kommer oundvikligen att gå under förr eller senare. Som människor måste vi hjälpas åt och en rättvis fördelning är ett måste!

Vänsterpartiet är det enda parti som arbetar för ett annat samhällssystem som på sikt kan förändra villkoren för alla människor, inte bara berika redan rika!

Örjan Svedberg

Kopiera länk