Uncategorized

Inspirerande studiebesök i Umeå

Några av våra förtroendevalda besökte Umeå den 30-31 oktober, för att ta del av Vänsterpartiet Umeås framgångsrika arbete i partiföreningen och kommunen. I valet 2010 ökade Vänsterpartiet där från omkring 8 till 11 procent och ingår nu i majoritet tillsammans med Socialdemokraterna. Ett av de viktiga politiska projekt man nu arbetar med, är en satsning på sociala investeringar. Bakgrunden var att kommunen gick med stort överskott, samtidigt som man skar ner på verksamhet för barn och unga. Vänsterpartiets lösning var att fondera överskottet, för att skolor, fritidsverksamheter och socialtjänst ska kunna finansiera satsningar på barn och ungdomar, särskilt i utsatta områden. Ett inspirerande exempel på framåtsyftande vänsterpolitik!
Utanför ungdomens hus

Vi besökte också Hedlundaskolan, där Umeås första förskola med genusinriktning ska startas. Personalen berättade om planerna för förskolan, som ska fungera som kompetenscentrum för kommunens övriga förskolor när det gäller att jobba med jämställdhetspedagogik. Hedlundaskolan ligger också i framkant när det gäller modersmålsundervisning och är idag kompetenscentrum för modersmål och stöttar övriga skolor med metodik och pedagogik.

Träff med personal på Hedlundaskolan
Hedlundaskolan

Programmet fortsatte med en träff med Ida Östensson, som jobbar med att öka ungas inflytande och möjligheter till en aktiv fritid. Ida har bland annat varit anställd av kommunen som ungdomsombud, och jobbar idag med projektet Crossing Boarders, som handlar om jobbar för att främja ett mer jämställt deltagande i föreningar, organisationer och verksamheter. Även på det här området finns mycket att lära i Umeå!

Slutligen träffade vi Charlotta Gustavsson som arbetar med starten av det kvinnohistoriska museum, som på Vänsterpartiets initiativ ska öppnas i samband med att Umeå blir kulturhuvudstad 2014. Det blir Sveriges första kvinnohistoriska museum, och något av en symbol för en stad med höga jämställdhetsambitioner och ett sjudande feministiskt föreningsliv.

Kopiera länk