Uncategorized

Se verkligheten på fritidshemmen – barngrupperna är för stora!

Sonia Benavente

I TV4:s lokalnyheter kunde vi häromveckan se ett inslag om de stora barngrupperna på Huddinges fritidshem. I snitt har varje fritidspedagog ansvar för 31 barn. Vänsterpartiets Sonia Benavente frågade därför grundskolenämndens Cem Delen (Fp) om han anser att Huddinge lever upp till Skolverkets råd om att fritidshemmen ska tillgodose både det enskilda barnets och gruppens behov och främja ett positivt samspel mellan barnet och gruppen. Delen svarade att siffrorna inte stämmer och att varje fritidspedagog i snitt har ansvar för 17-25 barn. Vänsterpartiet menar att kommunmajoriteten räknar på ett sätt som inte stämmer överens med verkligheten och därmed duckar för frågan.

I debatten berättade Sonia Benavente, som själv arbetat som fritidspedagog, om en stressig tillvaro med stora barngrupper:

– I min kommundel är grupperna väldigt stora. Bland ettorna kan det vara 54 barn på 2,75 personal. Tvåorna och treorna kan vara 60 barn på 2 pedagoger och i grupperna med fyror och femmor kan det vara upp till 78 barn på 2 pedagoger. Cem Delen borde komma ut till fritidshemmen och se verkligheten. Det här borde inte kommunen vara nöjd med!

__________________________________________________

För mer information, kontakta Sonia Benavente, kommunfullmäktigeledamot (V): [email protected]

Debatten mellan Sonia Benavente och Cem Delen kan ses här.

Kopiera länk