artikel

Jonatan: – Ett bitterljuvt valresultat

jonatan_porträtt3Nog var vi många som hade hoppats att det skulle gå framåt för Vänsterpartiet i detta val, och i ett tidigt, hoppfullt, skede såg det också ut som att vi skulle öka från ett till två mandat. Nu står vi istället kvar på ungefär samma nivå och behåller vårt enda mandat.

Nog var vi många som hade hoppats att det skulle gå framåt för Vänsterpartiet i detta val, och i ett tidigt, hoppfullt, skede såg det också ut som att vi skulle öka från ett till två mandat. Nu står vi istället kvar på ungefär samma nivå och behåller vårt enda mandat.

Det finns dock de som har betydligt större skäl till att vara självkritiska. Moderaterna har gjort ett katastrofval och ser ut att backa över 5 %. Folkpartiet backar också kraftigt, och även om Kristdemokraterna och Centerpartiet går marginellt framåt så har de borgerliga partierna backat märkbart.

Samtidigt gör Miljöpartiet ett rekordval och blir tredje största parti. Jag kan inte tolka det på något annat sätt än att svenska väljare nu ser vikten av en bättre miljöpolitik, och det är glädjande. Även Feministiskt initiativ gör strålande val och det är värt att gratulera. Det kan aldrig finnas för många feminister i maktens korridorer, och naturligtvis hoppas vi på ett framtida samarbete.

Vad som framför allt gör detta val så bitterljuvt är dock att även Sverigedemokraterna går starkt framåt. Tyvärr är de också långt ifrån ensamma. Över hela Europa ser vi nu framgångar för partier med högerpopulistiskt EU-motstånd och invandringsfientlig politik på agendan. I Storbritannien blir UK Independence Party största parti och i Frankrike verkar Marine Le Pen-ledda Front National få 25 %, vilket ger dem fler mandat i parlamentet än alla de svenska partierna tillsammans.

Det här är ett stort misslyckande för hela EU-projektet, och den marknadsliberala politik som unionen fört, i vilken bankernas och de privata företagens intressen satts före medborgarnas, har spelat fascisterna rätt i händerna.

Glädjande är ändå att se att GUE/NGL, den parlamentariska grupp som Vänsterpartiet tillhör, också går framåt, inte minst tack vare grekiska SYRIZA som med sina 26 % blivit det största partiet i Grekland.

Det är nu tydligare än någonsin att Europa är i akut behov av en politik som är feministisk, socialistisk och miljömedveten. Vi måste sätta stopp för den nyliberala och rasistiska politik som ställer människor mot varandra. I Sverige börjar den kampen i valet nu till hösten. Vi har då en enastående chans att ta makten från borgarna i både riksdag, kommun och landsting, och då också sätta stopp för Sverigedemokraterna och andra fascistiska krafters frammarsch. All hjälp behövs, under den kommande valrörelsen. Säg bara till vad du vill göra!

Kampen för en bättre värld fortsätter vänner.

Jonatan Spejare

Ordförande Vänsterpartiet Huddinge

Kopiera länk