Aktuellt

(V) vill att kommunen skriver så folk förstår

Till kommunfullmäktiges möte den 17/12 har Vänsterpartiet lagt en motion som föreslår att Huddinge kommun ska anta en ny språkpolicy som strävar efter att göra kommunala handlingar lättare att läsa.
– Även vi som arbetar varje dag med att sätta oss in i kommunens utmaningar och aktuella frågor har ibland svårt att förstå vad som står i handlingarna. Jag kan bara tänka mig hur det är för andra, säger Nujin Alacabek, oppositionsråd för Vänsterpartiet.

Vänsterpartiet menar i sin motion att frågan om lättlästa handlingar i grunden är en demokratifråga och en tillgänglighetsfråga.
– Hur ska du kunna förstå beslut och agera utifrån dem som medborgare i den här kommunen om du inte ens förstår vad besluten innebär, frågar Nujin Alacabek.

Kommunstyrelsen föreslår att motionen avslås med hänvisning till en 11 år gammal handledning i hur lättlästa handlingar ska skrivas.
– Det är trist att man inte har större respekt för sina medborgare än så. Vi som är förtroendevalda jobbar på folkets uppdrag. Som förtroendevalda är vi inte proffs, vi är som vem som helst. Kommunala handlingar måste vara lätta för alla att förstå, konstaterar Nujin Alacabek.

Kopiera länk