• Hem
  • En vinstfri väl...
sida

En vinstfri välfärd

Just nu är Sverige det enda landet i världen där en riskkapitalist kan äga en skola bara för att tjäna pengar och ta ut vinster. Dessa vinster görs med våra skattepengar. Det är slöseri! Varenda skattekrona som betalas i Huddinge ska gå till skolan, vården och omsorgen. Det är dit de är tänkta att gå, inte ner i fickan på någon riskkapitalist eller till aktieutdelningar. 

Det som kostar mest pengar i välfärden är personal. Därför är det inte konstigt att det är personalen företagen oftast sparar in på för att göra vinst. Till exempel har privat äldreomsorg och privata skolor lägre personaltäthet än vad kommunala äldreboenden och skolor har. Då blir det mindre tid för de äldre och för eleverna. Samtidigt är lönerna lägre i privat äldreomsorg och i de privata skolorna. Lägre personaltäthet ökar också stressen för de anställda.

Vinstintresset förvrider välfärdens sätt att fungera. Vårdcentraler och läkarmottagningar etablerar sig mycket oftare i områden där folk är välbeställda och relativt friska. Det gör att vårdens pengar går dit och inte räcker till vården i områden där människor har lägre inkomster och där ohälsan är högre. På liknande sätt prioriterar ofta vinstdrivna skolor att dra till sig elever från studievana hem. Det ökar segregationen i skolan vilket påverkar alla elever och skolor negativt.

Därför är Vänsterpartiet är emot alla former av vinstuttag i välfärden. 

Kopiera länk