Pressmeddelande från socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet i Stockholms läns landsting
Den samlade oppositionen – socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet – använde sig idag av sin rätt till minoritets-återremiss. Partierna har därmed skickat tillbaka hela landstingsbudgeten till den borgerliga majoriteten med bakläxa.
Under budgetdebattens första dag igår framkom att hälso- och sjukvårdsdirektören under måndagskvällen kommit fram till en principuppgörelse med sjukhusen om avtalsnivåer på 6 procent anslagsökning för 2009. Sjukhusen har revolterat mot det borgerliga budgetförslaget och vägrat anta deras allt för låga bud. I den borgerliga majoritetens budgetförslag som nu behandlas i fullmäktige finns bara utrymme för 3,8 procents budgetökning. De folkvalda fullmäktigeledamöterna får inte veta hur mycket extra pengar sjukhusen ska få eller var de nya pengarna ska tas ifrån. De borgerliga partierna har också frångått kommunallagens beredningstvång för ärenden som ska behandlas i fullmäktige.
– Vi säger nu: riv upp, gör om, gör rätt. Vi har hela tiden sagt att det borgerliga budgetförslaget på 3,8 procent kommer leda till nedskärningar och ännu längre vårdköer. Nu har sjukhusen också med all önskvärd tydlighet berättat det samma för landstingsledningen. Kom tillbaka med en budget med tillräckliga resurser till sjukvården och där moderaterna kan redovisa var pengarna ska komma ifrån, säger Ingela Nylund Watz, gruppledare för socialdemokraterna i Stockholms läns landsting.
– Filippa Reinfeldt reducerar stockholmarnas folkvalda landstingsförsamling till en skendemokrati och skuggteater. Vi förväntas fatta beslut om en budget som fallit innan den ens har klubbats – det tänker inte vi gå med på, säger Birgitta Sevefjord, gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting.
– Moderaternas agerande är slarvigt. De är ovarsamma med stockholmarnas pengar. Vi kan inte fatta beslut om en budget som inte gäller och där Filippa Reinfeldt redan i förväg intecknar pengar som inte finns budgeterade eller finansierade. Vi som är folkvalda måste få insyn i vilken budget som gäller för att kunna fatta beslut, det är en demokratifråga, säger Lena-Maj Anding, gruppledare för Miljöpartiet i Stockholms läns landsting.