• Hem
  • Våra folkvalda
sida

Våra folkvalda

#1. Nujin Alacabek, Kommunalråd, Visättra

Jag heter Nujin Alacabek. Jag kom till Sverige som 7 åring och har växt upp i Flemingsberg/Visättra samtidigt som mina kurdiska rötter alltid finns i mitt hjärta. Mina föräldrar är politiska flyktingar och vår identitet förbjuden när jag var liten. Politiken har alltid varit närvarande i mitt liv. Kampen för frihet och rätten till grundläggande mänskliga rättigheter, men även en strävan efter alla människors lika värde har varit stor del av min vardag och uppväxt.

Det blev även mitt val när jag studerade på högskolan, att utbilda mig var vägen till frihet för många och när jag var liten i Kurdistan. Idag är jag människorättsvetare och jobbar som oppositionsråd i Huddinge för Vänsterpartiet. Jag engagerar mig politiskt för att jag drivs av en vision, men också av målmedvetenhet. Vänsterpartiet blev det naturliga valet eftersom de är ett tydligt vänsteralternativ och de strävar efter ett samhälle som gynnar de många istället för de få. Vi är också ett feministiskt parti med stort fokus på miljö och klimatfrågor.

I senaste opinionsmätningarna ligger Vänsterpartiet strax över 10 procent. Det är bra, men det räcker inte. Min vision är ett samhälle fritt från rasism, segregation och diskriminering, ett jämställt och demokratiskt samhälle där ingen lämnas utanför och som vi bygger tillsammans. Min son och hans kompisar ska växa upp i ett bättre samhälle än det jag har vuxit upp i. Det är mitt ansvar, som mamma, som människa och som politiker. Mitt viktigaste budskap inför detta val är att få så många som möjligt som idag låter bli att rösta att gå och höra det och att deras röster är viktiga inte bara för att vi tillsammans kan få ett mer jämlikt och jämställt Huddinge men också för att att vi ska få ett mer inkluderande Huddinge men också för att rasistiska och fascistiska krafter inte ska få ta plats på våra gator och torg eller någonsin ges möjlighet att plocka isär vår demokrati.


#2. Niklas Bougt, Sjuksköterska, Trångsund

Jag heter Niklas Bougt är 26 år gammal och jobbar som sjuksköterska på Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Jag bor i Trångsund i östra Huddinge.

Jag är engagerad i Vänsterpartiet eftersom det är det enda partiet som står upp för att vår välfärd ska förbli en välfärd som alla har tillgång till, oavsett plånbokens tjocklek.

En viktig fråga för mig är jämställdhet och jämlikhet. Samhällsklimatet i nuläget kräver en human världsbild där rasism och nazism inte är accepterat och normaliserat. Vi behöver en politik som jämnar ut skillnaderna i samhället. Jämställdhet och jämlikhet är så mycket mer än ord som låter bra. Det innebär att alla har möjlighet att flytta hemifrån, utan att behöva köpa en dyr lägenhet. Det innebär att man har möjlighet att få ett jobb och att det inte spelar roll om du är kvinna eller man utan du får en rättvis lön för ditt arbete. Det handlar om att alla har tillgång till bra skola och förskola, alla har tillgång till god och säker vård och alla har möjlighet att ta sig omkring oavsett var i kommunen du bor.

Det är det här Vänsterpartiets politik går ut på och det är därför jag tycker att du ska rösta med vänsterpartiet den 9:e september!


#3. Sonia Benavente, Pensionär, Skogås


#4. Olov Hamilton, Sfi-lärare, Skogås

Jag heter Olov Hamilton och är 36 år, jobbar som sfi-lärare i Haninge. Jag är gift och har en 4-årig dotter.  Bor sedan förra året i Skogås och trivs otroligt bra. Nu kandiderar jag för vänsterpartiet i kommunvalet i Huddinge.

Jag gick med i (v) direkt efter valet 2010 – Alliansen vann för andra gången i rad och SD kom samtidigt in i riksdagen. Då förstod jag att det är allvar och att jag inte kan se på längre. (v) var det naturliga valet – jag hade tidigare varit med i ungdomsförbundet, Ung Vänster, och jag sympatiserar med (v):s politik för rättvisa, jämställdhet och solidaritet.

Den viktigaste frågan är klimatet, sen kommer att stoppa utförsäljningar och vinstjakt i välfärd, det de privata vård- och skolkoncernerna nu sysslar med är inget annat än laglig stöld av skattemedel. Här i Huddinge måste vi stärka barnomsorgen, jag ser på min dotters förskola hur nedskärningarna slår hårt mot verksamheten. Med det jobb jag har är det ju också naturligt att utbildning, arbete och solidarisk asylpolitik kommer högt upp för mig. Jag vill för övrigt också framhålla att vänstern i Huddinge aktivt driver kampen mot hedersrelaterat våld, vilket gör mig stolt, det är en otroligt viktig fråga.

Man ska rösta på (v) därför att vi har en tydlig vision om ett solidariskt samhälle för alla – inte bara de med feta bankkonton. Dessutom bra förslag för att nå dit – både i budgetsamarbetet med regeringen Löfvén och i kommunerna har vi visat att vi kan förändra saker och ting, det är inte bara snack. Rösta på (v) och kom med i kampen!


#5. Britt Björneke, Domare, Hörningsnäs

Jag har varit med i Vänsterpartiet sedan början på 1980-talet. Orsaken till att jag engagerade  mig var att jag ville kämpa mot sociala och ekonomiska orättvisor såväl i Sverige som mellan den rika västvärlden och utvecklingsländerna och för alla människors rätt till frihet. Jag var tidigt också engagerad i den feministiska rörelsen och i kvinnojoursrörelsen. Vänsterpartiet är det parti som driver alla dessa frågor.

För mig har det alltid varit viktigt att engagera mig lokalt. I kommunpolitiken finns det möjlighet att driva igenom förslag, som har betydelse för enskilda människor och få stöd av dem. Jag har under en mandatperiod varit kommunalråd och även varit 1 vice ordförande i kommunfullmäktige och i socialnämnden och ordförande i jämställdhetsrådet där vi drev igenom flera feministiska krav. På senare tid har jag mest ägnat mig åt samhällsbyggnadsfrågor och sitter i Huges styrelse och natur och byggnadsnämnden.

Jag arbetar som domare i tingsrätten och har särskilt engagerat mig i utbildning av andra domare i att bemöta brottsoffer på ett så bra sätt att brottsoffren får förtroende för rättsväsendet. Jag har även utvecklat metoden i vårdnadstvister för att barnens rätt ska komma i centrum.

I övrigt är jag engagerad i Svenska kyrkan som förtroendevald och volontär. Viktigt är där att stödja flyktingar och socialt utsatta människor.

Om man vill ha en annan bostadspolitik i  Huddinge där alla har möjlighet till en bostad med rimlig hyra ska man rösta på Vänsterpartiet. Våra bostadsområden ska planeras med ett barn- och feministiskt perspektiv. Grönområden ska finnas i närheten och det ska vara tryggt att röra sig ute. De områden som har kulturhistoriska värden ska bevaras och förtätningen i kollektivtrafiknära  områden ska ske med varsamhet. Många människor lever ensamma och isolerade. Därför vill vi att det byggs fler kollektivhus och att kommunen stödjer föreningslivet och kultur- och idrotts- aktiviteter. Vi vill ta till var alla människors kreativitet och inte bara  erbjuda kommersiella attraktioner.


#6. Konrad Hyltén, Facklig rådgivare, Trångsund

Jag heter Konrad Hyltén och jobbar som facklig rådgivare på Handelsanställdas förbund.

Viktiga frågor för mig är trygghet i arbetslivet, vinster i välfärden och jämlikhet.

Jag anslöt mig till vänsterpartiet i samma veva som jag blev fackligt aktiv. Jag insåg att man kan påverka mycket på jobbet men att ramarna sätts utefter lagarna. Jag tycker att vänsterpartiet för den bästa politiken på många områden men i synnerhet för arbetstagare.

En röst på vänsterpartiet är en röst för arbetstagarna. Där tryggheten i arbetslivet inte ska äventyras. Det är ett tydligt vänsteralternativ!


#7. Aysegül Balci, Visättra
#8. Ulla Olsson Engström, Vårby
#9. Jonatan Spejare, Sjödalen
#10. Barbro Waara, Sjödalen
#11. Thomas Strandqvist, Glömsta
#12. Helena Perkkalainen, Visättra
#13. Roger Alis, Flemingsberg
#14. Erica Stensson, Segeltorp
#15. Lasse Alm, Solgård
#16. Maritta Laine, Sjödalen
#17. Bosse Persson, Vårby
#18. Keya Izol, Stuvsta
#19. Gertie Lux, Flemingsberg
#20. Johan Reynols, Visättra
#21. Arne Tärnblom, Sjödalen

Kopiera länk