Uncategorized

Feministiskt forum i helgen

På lördag är det äntligen dags för Feministiskt forum på ABF-huset i Stockholm, Sveavägen 41. Vänsterpartiet arrangerar flera programpunkter:

På lördag är det äntligen dags för Feministiskt forum på ABF-huset i Stockholm, Sveavägen 41. Vänsterpartiet arrangerar flera programpunkter:

12.30-13.30 SANDLER
Surrogatmödraskapet och feminismen
Surrogatmödraskap är en fråga som engagerar och delar såväl partier som feminister i olika läger. Med detta samtal hoppas vi kunna belysa och diskutera alla tänkbara vinklar av surrogt­mödrarskapet ur ett feministiskt perspektiv. Moderator: Johanna Palmström Medverkande: Kajsa Ekis Ek­man, författare till boken ”Varat och varan: prostitution, surrogatmödraskap och den delade människan”, Sara Gunnerud, ord­förande unga s-kvinnor Rebella samt Åsa Hagelstedt feministiskt ansvarig i Vänsterpartiet Stor­stockholm

13.45-14.45 SANDLER
Hur ser framtidens feminis­tiska politik ut?
Lars Ohly menar att de flesta människor är för jämställdhet i någon form, men att få vill kän­nas vid feminism idag. Hur bry­ter vi en feministisk backlash? Är det vänsterns ansvar? Vän­sterpartiets nästa kongress ska fokusera på en feministisk upp-rustning. Det är dags att staka ut vänsterns framtida feministiska politik. Hur ska den se ut? Medverkande: Lars Ohly (v), Sonja Schwarzenberger, frilansjournalist och programledare

15.00-16.00 PALME
Äldreomsorgen – framtidens dagisfråga?
På 1970-talet kämpade vi för ”daghem åt alla”. Den utbyggnad av barnomsorgen som sedan skedde var en förutsättning för att svenska kvinnor skulle kunna ta sig ut på och stanna på arbets­marknaden. I dag är kvinnors arbetskraftsdeltagande högt i Sverige jämfört med många an­dra länder i Europa. Den svenska äldreomsorgen är liksom bar­nomsorgen relativt sett ny och har tillkommit genom kvinnors kamp. Äldreomsorgen kan där­för inte tas för given. I dag har kvinnor, främst från arbetarklas­sen, fått en ökad omsorgsbörda när äldreomsorgens insatser brister. Moderator: Josefin Brink (V) Medverkande: Petra Ulmanen, forskare Socialhögskolan, Ger­trud Åström, jämställdhetsexpert Hela HUT AB

11.00-16.00 GROTTAN
Feministiskt självförsvar
Några av de grövsta uttrycken för den ojämlikhet som finns är mäns våld mot kvinnor. Rädslan för att utsättas för ett övergrepp är någonting som begränsar många tjejers liv. Feministiskt självförsvar går ut på att lära sig sätta värde på sig själv och att man är värd att försvara. Det feministiska självförsvaret består av mentalt, verbalt och fysiskt självförsvar. OBS! Endast för tjejer. Passen börjar 11.00 samt 13.30.

Vänsterns Internationella Forum, som är Vänsterpartiets biståndsorganisation ordnar också intressanta programpunkter, som:

11.15-12-15 PER ALBIN
Att förnya den socialistiska feminismen – från Syd
Reihanna Mohideen som är filippinsk genusforskare och aktivist, talar om behovet och möjligheten att förnya det socialistiska feministiska projektet med bakgrund mot den socialistiska rörelsens förnyelse i Latinamerika. OBS: på engelska med möjlighet till tolkning till svenska.

Hela programmet hittar du här.

Kopiera länk