Uncategorized

Stora satsningar på barn och unga i Vänsterpartiets budgetförslag för 2012

Det finns utrymme för satsningar på välfärden i Huddinge, menar Vänsterpartiet i vårt budgetförslag för 2012. De 38 miljoner den borgerliga majoriteten väljer att lägga på en skattesänkning, satsar vi istället på kvalitetshöjningar i välfärden.

– För oss är jämlikhet och jämställdhet ledorden när vi gör en budget. För borgarna verkar det snarare vara att hitta utrymme för meningslösa skattesänkningar. Det är oansvarigt, när behoven inom skola, förskola och omsorg är stora, säger Britt Björneke, oppositionsråd för Vänsterpartiet.

Vi lägger totalt drygt 46 miljoner kronor mer än majoriteten på välfärdssatsningar. Förutom att låta bli att sänka skatten, tar vi också bort höjningen av politikerarvodena som gjordes förra året. Den största satsningen går till barnomsorgen och förskolan.

– Det finns en rad behov att fylla: satsningar på de skolor och elever som har störst behov, bättre lärarlöner, och barnomsorg på OB-tid. Många förskolor har sämre öppettider än mitt hunddagis – det är inte rimligt. Det gör att framförallt kvinnor har svårt att hinna jobba heltid. Tillgång och kvalitet inom omsorgen är en viktig jämställdhetsfråga, säger Britt Björneke.

Som konsekvens av att de ekonomiska klyftorna har blivit större under de senaste åren, har barnfattigdomen ökat.

-Många barn och unga kommer att få spendera hela sommaren i sitt bostadsområde, utan möjlighet att åka på dyra utflykter eller semester. Vi vill därför se till att det finns bättre möjligheter till gratis eller billiga aktiviteter. Vi lägger bland annat pengar på parklekar och samarbete mellan skolan och Kulturskolan. Alla barn har rätt till en rolig och meningsfull fritid, säger Britt Björneke.

Även inom äldreomsorgen vill vi göra en kvalitetshöjning. Sju miljoner går till äldreomsorgsnämnden i vårt budgetförslag.

– Våra duktiga vårdbiträden och undersköterskor behöver fler arbetskamrater och möjlighet att få jobba heltid. Bra kvalitet i äldreomsorgen förutsätter att de som jobbar där har bra arbetsvillkor, avslutar Britt Björneke.

Här finns hela budgetförslaget att ladda ner som PDF: V_budget_2012

För mer info, kontakta:

Britt Björneke, oppositionsråd (v)

[email protected]
08-535 301 48

Elisabeth Biström, politisk sekreterare (v)
[email protected]
08-535 301 49

Kopiera länk