Äldreomsorg, öppen förskola och Gladö kvarn diskuterades på kommunfullmäktige
Varför har Huddinge besöksförbud i öppna förskolan för barn vars föräldrar är föräldralediga för ett syskon?
Vi ställde den frågan till förskolenämndens ordförande på grund av att många föräldrar reagerat över att det står på kommunens hemsida att öppna förskolan enbart är till för barn som inte är inskrivna i den vanliga förskolan. I Huddinge får ju de barnen bara vistas tre dagar i sin vanliga förskola när föräldrarna är hemma med ett nytt syskon. Många av de barnen saknar en miljö med lekkamrater och en bra lekmiljö liksom föräldrarna har behov av kontakter med andra föräldrar och pedagoger. I grannkommunerna är det fritt fram för alla att besöka den öppna förskolan. Vi fick svaret från majoriteten att utrymmena är begränsade men att man ska titta över möjligheterna att utöka möjligheten för de äldre syskonen att få komma till öppna förskolan i större utsträckning än nu.
Vårt recept är att göra som vi föreslagit flera gånger. Låt barnen gå kvar i förskolan under hela veckan trots att föräldrarna är hemma med ett mindre syskon eller arbetssökande. Då kommer trycket att minska på öppna förskolan samtidigt som barnens behov kommer i första hand.
Vi lyssnar på invånarna i Gladö
Gladö Kvarn området är ett område med blandad fritids och permanentbebyggelse i en unik naturmiljö. Alla är överens om att det behövs kommunalt vatten och avlopp i området för att minska föroreningarna som släpps ut i sjöarna och att förbättra förutsättningarna för fler boenden i området. Invånarna i Gladö Kvarn har engagerat sig mycket i planarbete för att bevara den unika miljön. Vänsterpartiet håller med dem om att det är fel att planera för stora, breda asfaltvägar överallt i området. Det finns också många frågor som inte har retts ut ordentligt. I ett sent skede kommer även förvaltningen med uppgifter att utbyggnaden kommer att fördröjas med 4 år. Det innebär stora besvär för de boende i sin planering. Dessutom vill huvuddelen av dem ha kvar delägandet av vägarna och bidra till skötseln.
Vänsterpartiet var ett av de få partierna i opposition som stödde invånarna och ville att förvaltningen skulle ta tillbaka förslaget och utreda frågorna bättre och lyssna till invånarna. Majoriteten röstade dock igenom förslaget till besvikelse för de många Gladöbor som satt som åhörare i fullmäktigesalen. Flera ropade högt ut sin besvikelse att borgarna i Huddinge inte lyssnar på invånarnas argument!
Sänk politikerarvodena och höj lärarlönerna!
Vi höll kvar vid merparten av våra satsningar på skolan och på äldreomsorgen i vårt reviderade budgetförslag. Däremot föreslår vi att man tar bort höjningen av våra politikerarvoden. Majoriteten argumenterade hela sammanträdet för att de tar ansvar för kommunens pengar när de minskar på satsningarna på skolan och gör nedskärningar i äldreomsorgen. Vi menar att det är vi som istället tar ansvar för att eleverna i de mest utsatta områdena ska få möjligheter till flera och bra lärare. Vi tar ansvar för att de äldre ska få en bra vård och omsorg. Vi går inte med på att anställda ska sägas upp på Tallgårdens äldreboende så att de äldre måste tillbringa halva dagar i sängen.
Det behövs en regering som satsar pengar på att förhindra att fler blir arbetslösa och på investeringar i den offentliga verksamheten. Om inte regeringen kommer med sådana förslag är det Huddingeborna som drabbas av nedskärningar. Det ser mörkt ut för de kommande åren men vi tänker inte låta den ekonomiska krisen gå ut över barn och äldre i kommunen.
Britt Björneke
Oppositionsråd (V)