Uncategorized

Reflektioner från kongressen – Britt sammanfattar

Jag var utsedd som en av 55 kongressombud för Storstockholm på Vänsterpartiets 39:e kongress i Uppsala 5-8 januari 2012. Kongressens motto var Vänster för framtiden. Ni har ju säkert följt debatterna på TV och informerat er om vad som beslutades men jag vill ändå nämna några beslut som kommer att få betydelse för vår partiförening i Huddinge.

Jag var utsedd som en av 55 kongressombud för Storstockholm på Vänsterpartiets 39:e kongress i Uppsala 5-8 januari 2012. Kongressens motto var Vänster för framtiden. Ni har ju säkert följt debatterna på TV och informerat er om vad som beslutades men jag vill ändå nämna några beslut som kommer att få betydelse för vår partiförening i Huddinge.

Vår partiförening är för ett utökat partiledarskap med två partiledare och jag var en av dem som argumenterade för detta. Med liten marginal vann dock partistyrelsens förslag om att det fortfarande enbart ska vara en partiledare och det blev med stor majoritet Jonas Sjöstedt som vann kongressens förtroende. Alla talare på kongressen var överens om att vi hade haft en öppen och bra valprocess och ingen av de övriga kandidaterna visade sura miner utan kommer att arbeta tillsammans i en stark partistyrelse.

Strategi för framtidens Vänsterparti

En strategi för framtidens Vänsterparti antogs. Strategidokumentet, som blev betydligt bättre efter det att flera kongressbeslut om ändringar gått igenom, ger oss vägledning i hur vi ska arbeta framåt och bli ett aktivt och synligt parti. Där tycker jag att vi i Huddinge redan nu försöker arbeta på det sättet. Vi arbetar med att samtidigt som vi driver frågor i fullmäktige och nämnder bygga upp en stark folklig opinion i de frågor vi vill driva. Allas rätt till bostad med en överkomlig hyra är en sådan fråga. Rätt för tjejer till meningsfull verksamhet på ungdomsgårdar och att det ska finnas ungdomsgårdar i alla områden är andra frågor som vi drivel i fullmäktige och bland unga.

Miljöpolitiken och feminismen utgör viktiga inslag i denna strategi. Jag är glad för att kongressen tog bort ordet välfärdsfeminister ur förslaget till strategidokument och istället blir Feministisk offensiv det samlade begreppet. Feminism betyder så mycket mer än enbart välfärdsfrågor även om de är viktiga för att ökad jämställdhet.

Kongressbeslut som gick emot partistyrelsen

Kongressen gick emot partistyrelsens förslag och biföll en del motioner. Det innebär bl.a.

att partistyrelsen fått i uppdrag att till valet 2012 utarbeta en långsiktig plan för hur normalarbetstiden kan förkortas till sex timmars arbetsdag,

att partiföreningar som får partistöd ska ge 10 % av detta till Ung Vänster och 1 % till Vänsterna studentförbund om man har högskoleutbildning i området,

att man rekommenderar att barntillsyn ska finnas vid alla partiarrangemang,

att partidokumenten ska finnas på lätt svenska och att det ska finnas ordlistor för krångliga ord,

att Vänsterpartiets verksamhet på alla nivåer ska vara tillgänglig för kvinnor och män med funktionsnedsättning,

att partiskatt införs.

Jag argumenterade för avslag på en motion, som stöddes av partistyrelsen, om att särskolan ska avskaffas och det var en stark majoritet för avslag. Barn med grav funktionsnedsättning behöver fortfarande särskolan för att få den hjälp de behöver.

Inspirerande kongress

Kongressen präglades av stor enighet och kamratskap. Inga påhopp och stridigheter. Jonas Sjöstedts avslutningstal (https://kongress2012.vansterpartiet.se/?p=698) var tydligt och inspirerade. Vi står starka i vår förvissning att vi har rätt politik för ett rättvist och jämställt samhälle. Det var bra att Jonas fokuserade på att vi måste sätta full sysselsättning före allt annat och att vi ska kämpa för respekt för rättvisa villkor på arbetsmarknaden för alla samt att vi nu måste driva feminismen framåt igen.

Mer om kongressen blir det på partiföreningens medlemsmöte 18 januari.

Britt Björneke

Kopiera länk