Mer pengar till skolor i utsatta områden

Britt Björneke i talarstolen på fullmäktige– Visst vet vi att budgetutrymmet är begränsat, men om vi ska kunna uppnå målen inom skolan och bryta den nedgående trender är det viktigt att prioritera de här satsningarna. Det är inga fantasibelopp vi har dragit till med. Det är resurser som behövs för att vi ska komma upp på riksnivå för att få upp betygen i skolorna i de mest utsatta områdena, sa vår fullmäktigeledamot Britt Björneke i debatten på fullmäktige i måndags när kommunplanen (alltså kommunens verksamhetsplan) skulle klubbas.

– Visst vet vi att budgetutrymmet är begränsat, men om vi ska kunna uppnå målen inom skolan och bryta den nedgående trender är det viktigt att prioritera de här satsningarna. Det är inga fantasibelopp vi har dragit till med. Det är resurser som behövs för att vi ska komma upp på riksnivå för att få upp betygen i skolorna i de mest utsatta områdena, sa vår fullmäktigeledamot Britt Björneke i debatten på fullmäktige i måndags när kommunplanen (alltså kommunens verksamhetsplan) skulle klubbas.

Arbetsmarknad

Att satsa på arbetsmarknadsåtgärder är också särskilt viktigt i dessa tider när hoten om arbetslöshet håller på att bli verkliga. Vi håller alltså kvar vid våra satsningar och är därför inte nöjda med majoritetens förslag till kommunplan. Vi tycker att regeringen måste komma med satsningar till kommunerna för att mildra effekterna av den ekonomiska krisen. Enbart neddragningar har aldrig hjälpt till att komma ur lågkonjunkturerna. Vi hade inte behövt göra så stora satsningar om regeringen, som Vänsterpartiet vill, hade finansierat hela gymnasiereformen, om de hade sett till att kommunerna får medel att höja personaltätheten inom demensvården. Hade regeringen stimulerat arbetsmarknaden och satsat pengar på nya arbeten hade kanske skatteprognoserna inte varit så dåliga som de nu är. Vi kommer inte att underfinansiera våra budgetförslag för de kommande åren. Vi är övertygade om att människor är beredda att betala skatt i den omfattning som behövs för att garantera en bra omsorg för äldre

Rättvisa mellan kommundelarna

Vi hade även i vårt budgetförslag en rad viktiga uppdrag till förvaltningarna för att skapa rättvisa mellan kommundelarna, att sätta igång byggandet av hyresbostäder, att arbeta vidare med genus och jämställdhetsfrågor. Tyvärr finns ju inte sådana uppdrag i någon större utsträckning med i kommunplanen. Tvärtom tyder skrivningarna om byggandet om att man vill bromsa upp det byggandet vilket ju är lite ironiskt eftersom nybyggnationen är så liten.

Nämndernas planer gällande jämställdhetsintegrering tyder inte heller på någon större entusiasm. Där hade det varit bra om vårt förslag med en särskild tjänst centralt som driver ta arbete hade blivit verklighet.

Jag tar nu upp några uppdrag och mål i de olika nämnderna där vi anser att våra förslag kommer att medföra högre kvalitet för medborgarna och bidra till ett mera rättvist och solidariskt Huddinge.

Främst gäller detta äldreomsorgen där man efter budgetarbetet och efter det att verksamhetsplanerna tagits fram kommer med förslag till besparingar. Man säger dock inte nedskärningar eller besparingar utan nu har äldreomsorgsnämndens ordförande myntat ett nytt förskönande begrepp för detta anpassning av verksamheten. Oavsett detta begrepp så innebär förslagen nedskärningar och försämringar för såväl brukarna som personal. Detta görs i en tid då uppmärksamheten är riktad mot skandalerna i främst den privata äldrevården. Människor är med all rätta upprörda över hur man behandlar de äldre och en stor oro finns hos människor för hur deras anhöriga eller de själva ska få det när de behöver hjälp pga av ålderdom och sjukdom. Vänsterpartiet hade redan innan dessa besparingar föreslogs uttalat att vi anser att det behövs behövs förstärkningar inom äldreomsorgen. På demensboenden måste man ha tillräckligt med personal för att klara vården när någon är borta. De anställda måste ha rätt till heltider. De som arbetar inom hemtjänsten måste få tid att utan stress utföra det de ska hos dem som har fått rätt till bistånd. Om man nu har boenden som är så små att det inte går att få rationaliseringsvinster måste dessa boenden få tillräckligt med resurser för att klara verksamheten. Vänsterpartiet vänder sig med kraft mot nedskärningar inom den kommunala hemtjänsten på grund av det stora antalet företag som har fått tillåtelse att bedriva verksamheter inom kommunen och som med glansiga reklampapper lockar till sig brukare och erbjuder tilläggstjänster. Det är få av dessa verksamheter som tillför något till höjningen av kvaliteten. Dessutom arbetar personalen där under mycket stressande förhållanden, de har sämre utbildning och de kan inte få deltider. Är det detta som ska vara normen för den kommunala hemtjänsten i Huddinge. Nej vi säger nej till mer anpassning av verksamheterna. Nu får det vara nog. Vänsterpartiet säger nej till fler privata företag inom hemtjänsten om det inte kan visas att dessa skulle tillföra särskild god kvalitet på de områden som den kommunala saknar.

Förskolan

Här ligger vi efter de andra grannkommunerna beträffande möjligheterna för alla barns rätt till förskola. Oavsett att man har fått ett syskon ska barnen ha rätt att vara kvar i sin förskola. De ska inte behöva vara där på nåder 15 timmar. Som det nu är får de inte heller tillgång till öppna förskolan. Vad än förskolenämndens ordförande säger så är personalen instruerad att mota bort de barn som är inskrivna i förskolan trots att de inte får vara där mer än några dagar i veckan. Mer måste också göras åt de ibland väldigt strikta öppettiderna särskilt i privata förskolor. Deltid är ett se för många föräldrar och det är naturligtvis kvinnan som går ner på deltid. Dessutom diskrimineras ensamstående föräldrar.

Grundskolan

Majoriteten slår sig för bröstet vad gäller resultaten i skolorna. Vi anser det är väldigt viktigt att istället se oroväckande siffrorna beträffande de som saknar behörighet till gymnasiet och de stora skillnaderna mellan skolorna. Här behövs riktade insatser och då behövs de resurser vi har föreslagit som satsningar. Stressen och svårigheten att påverka är även ett stort problem bland personalen och även där krävs ökade resurser.

Kultur och fritid

Rädda barnen har genom sina undersökningar visat de stora skillnader som finns mellan barnfamiljer. Det är vår skyldighet att se till att de fattiga barnen i någon mån kompenseras för detta. Det kan vi bl.a göra genom genom att erbjuda billiga och gratis aktiviteter på fritiden. Halverad avgift i Kulturskolan, rättvisare fördelning av föreningsbidrag och ungdomsvården i fler kommundelar. Dessutom behöver satsningar göras på aktiviteter som inte är enbart sådana som attraherar pojkar. Där behövs en verklig jämställdhetsintegrering.

Slutligen yrkade Britt bifall till Vänsterpartiets förslag till kommunplan. Hon yrkade också bifall till S förslag till uppdrag att se över hyresnedsättningar för att garantera att lokalstödet till förenings och kulturlivet inte urholkas.

Kopiera länk