artikel

Spara grönområdet vid Kynäsberget

Vi, tillsammans med Miljöpartiet, har just lämnat in en motion i kommunen om att göra området vid Kynäsberget på gränsen till Rågsved till naturreservat. Läs hela motionen.

Planera för naturreservat tillsammans med Stockholm i gränsområdet Stuvsta/Rågsved

På ömse sidor av kommungränsen mellan Stuvsta i Huddinge kommun och Rågsved i Stockholms stad finns ett mycket attraktivt och tämligen oexploaterat grönområde som ingår i Hanvedens norra kil. På Huddinge kommuns sida ligger Kynäsberget, som finns med i Länsstyrelsens program över 71 områden med tätortsnära natur som långsiktigt bör skyddas som naturreservat. På Stockholmssidan ligger Rågsveds friområde som också står på Länsstyrelsens lista över blivande naturreservat (Aldrig långt till naturen, Länsstyrelsen 2003). Friområdet och Kynäsberget utgör tillsammans en av södra Stockholms ”gröna lungor” och sammanbinder Stockholmsförorterna Rågsved, Hagsätra, Högdalen och Fagersjö med Högmora, Myrängen och Stuvsta i Huddinge kommun. I området finns även Fagersjöviken i sjön Magelungen, som har ett rikt växt- och djurliv men som är på väg att växa igen.

Huddinge kommun har tillsammans med övriga kommuner och andra intressenter ett samarbete för fortsatt utveckling och bevarande av Hanvedenkilen. Huddinge kommun har också föredömligt tidigare i år fattat beslut om att ta initiativ till att utveckla samarbetsformerna med Stockholms stad i syfte att värna och utveckla de gemensamma natur- och kulturvärdena längs kommungränsen. Ett av motiven till samarbetet är en vilja att bättre tillgodose önskemål och behov hos olika grupper i samhället som vill använda markerna till rekreation och annan friluftsverksamhet samtidigt som man värnar om och utvecklar de natur- och kulturvärden som finns där. Det finns redan idag ett stort engagemang från stora grupper av boende samt föreningslivet på båda sidor av kommungränsen för att mer aktivt tillvarata de gröna kvaliteter som finns i området. Området är även mycket värdefullt för skolorna på båda sidor kommungränsen. Varje vecka har förskolor eller skolor aktiviteter här och flera skolor däribland Solfagraskolan och Stensängsskolan har förlagt skoljoggen där.

Mot bakgrund av ovanstående föreslår Miljöpartiet de Gröna och Vänsterpartiet

Att Huddinge kommun tillsammans med Stockholms Stad utreder förutsättningarna att inrätta ett naturreservat i det aktuella området

För Miljöpartiet de Gröna                                            För Vänsterpartiet

Marica Lindblad                                                            Britt Björneke

Kopiera länk