Aktuellt

Moderaterna tar steget ner i den högerpopulistiska källaren – vill utreda tiggeriförbud

Pressmeddelande från Vänsterpartiet Huddinge 2020-01-29

Vid dagens möte med kommunstyrelsen i Huddinge behandlas två motioner från Sverigedemokraterna som båda föreslår att Huddinge kommun ska förbjuda tiggeri. Både Moderaterna och Huddingepartiet anmälde under mötet protokollsanteckningar
– Att Sverigedemokraterna bedriver en rasistisk klasspolitik och därmed ogillar såväl fattiga som EU-migranter är ingen nyhet. Däremot är jag förvånad över att både Moderaterna och Huddingepartiet vill utreda tiggeriförbud i kommunen, säger Niklas Bougt, vikarierande oppositionsråd för Vänsterpartiet.

Tiggeriförbud har hittills införts i ett fåtal Stockholmskommuner, däribland Lidingö och Danderyd.
– Man har förbjudit tiggeri genom att ändra i den lokala ordningsstadgan. Men en ordningsstadga är inte till för att förbjuda medmänniskor att be om hjälp. Tiggeri är inte ett ordningsproblem på det sätt som exempelvis skadegörelse är, säger Britt Björneke, ledamot i kommunstyrelsen för Vänsterpartiet.

– Moderaterna och Huddingepartiet har tagit ett avgörande steg bort från grundläggande humana värderingar och ner i den högerpopulistiska källaren där man vill förbjuda fattiga människor på vissa platser. Det är bara att beklaga. Vi från Vänsterpartiet kommer göra vad vi kan för att ett tiggeriförbud inte ska bli verklighet i Huddinge, avslutar Niklas Bougt.

Kopiera länk