Aktuellt

(V)i röstar nej till att riva naturreservat

Under onsdagens sammanträde i kommunstyrelsen röstade Vänsterpartiet som enda parti nej till att riva delar av Huddinges naturreservat för att ge plats åt motorvägen Tvärförbindelse Södertörn.

🔻
Vänsterpartiet menar att intrånget på naturreservaten Gömmaren, Flemingsbergsskogen, Orlången, Björksättrahalvön, Paradiset och Lissmadalen inte kan rättfärdigas av att Orlången utökas. Dessa skogar är mycket uppskattade av Huddinges invånare. Dessutom gör motorvägen intrång på Hanvedens friluftsområde som är bedömt som ett riksintresse för friluftslivet.
🔻
Motorvägen har fått allvarlig kritik av tunga miljöinstanser som Naturvårdsverket och Naturskyddsföreningen för att den kommer öka utsläppen och försvåra för oss att nå de uppsatta klimatmålen. Naturskyddsföreningen har överklagat motorvägen för att den bryter mot klimatlagen och våra klimatmål. Även Trafikverket har skrivit i sin analys att motorvägen motverkar våra klimatmål.
🔻
– Vänsterpartiet ser hellre en lösning för att länka samman den östra och västra delen av Södertörn genom utbyggnad av alternativ inom kollektivtrafiken, vilket har en mindre negativ påverkan på miljön. Dessutom skulle en sådan lösning öppna upp för samtliga invånare att transportera sig och inte bara de med tillgång till bil, säger Urban Mattsson (V), ledamot i natur- och stadsmiljönämnden.
🔻
En sista votering kommer äga rum i kommunfullmäktige den 12 februari.
Kopiera länk