Aktuellt

Säg hej till vår nya kollega Jonna!

Vänsterpartiet Huddinge hälsar vår nya politiska sekreterare Jonna Mannberg välkommen! Vi har passat på att ställa ett par frågor till Jonna inför uppstarten – så att ni ska lära känna henne, var hon kommer ifrån och vad hon brinner lite extra för.
Vem är du?
De senaste åren har jag arbetat i civilsamhället med asylrättsfrågor, antirasism och som kommunikatör. Senast drev jag ett vänmatchningsprojekt mellan nyetablerade och etablerade svenskar med syfte att skapa jämlika möten och en social gemenskap för människor i Stockholm. Min nya tjänst på Vänsterpartiet Huddinge delar jag även med en tjänst som samordnare för Väsby Tjejjour.
Varför sökte du dig till Vänsterpartiet Huddinge?
Jag gick med i Ung Vänster när jag var 11 år och var då för ung för att medverka på aktiviteter. Alltsedan dess har jag varit en trogen vänsterpartist, men har valt att lägga stora delar av mitt engagemang i civilsamhället vid sidan om det.
Efter det senaste valet och med den sittande regeringen blev det väldigt tydligt för mig att det demokratiska utrymmet minskar, och att det engagemang som jag trodde skapade skillnad i civilsamhället inte gör det när den politiska riktningen går åt motsatt håll. Därför tycker jag det är viktigare än någonsin att vara med och påverka det åt rätt håll.
Vilka frågor brinner du lite extra för?
Mitt hjärta brinner extra mycket för asylrättsfrågor och frågor om social och ekonomisk utsatthet. Jag växte upp med föräldrar som fick barn tidigt och som varje månad kämpade för att få ekonomin att gå ihop. Jag har själv i stora perioder levt i ekonomisk utsatthet, men har haft turen att ha haft ett socialt skyddsnät som har varit ett stort stöd, något som många inte har – vilket gör behovet av en stark välfärd ännu större.
Utöver det är jag engagerad i organisationen Refugees Welcome Stockholm sedan 2017, ett engagemang som tagit upp stora delar av min fritid under de senaste åren.
Som engagerad i asylrättsfrågor och frågor om social och ekonomisk utsatthet blir såklart den politiska samtiden extra mörk – med en urholkad asylrätt som skuldbelägger individer i behov av skydd och med ökade ekonomiska klyftor och en nedmontering av välfärden.
Hur ser din fritid ut?
Jag tankar energi av att vara i naturen, vandra och att träna – men också av att landa genom läsning och att skapa. Jag är en projektmänniska som alltid har något projekt igång, i sommar har det varit att bygga ett nytt soffbord.
Vad är din relation till Huddinge?
Som en del i mitt intresse av att vandra och genom mitt engagemang för asylrättsfrågor bildade jag och två vänner 2021 ett initiativ som hette Vandra för amnesti, där vi vandrade stora delar av Sörmlandsleden etappvis för att samla in medel till ett boende för unga ensamkommande. Genom det har jag vandrat de delar av leden som går genom Huddinge, och ser fram emot att få upptäcka fler av naturreservaten i Huddinge nu framöver.

Vill du komma i kontakt med Jonna så kan maila henne på [email protected].

Kopiera länk