Dags att börja bygga – svårare behöver det inte vara
Gästskribent: Tove Liljeholm, distriktsordförande Ung Vänster Storstockholm
Förra året vid den här tiden började folk smälla upp tält på gräsmattan utanför Stockholms universitet. Många studenter hade flera veckor in på terminen inte lyckats hitta någonstans att bo. Trots vallöften om nya studentbostäder och åtgärder är situationen densamma i år.
Men bostadsbristen drabbar inte bara inflyttade studenter. I Stockholm saknar hälften av alla unga en egen bostad. Har man inte schysta kontakter eller sjukt flyt tvingas man sova på en tältsäng hos snälla kompisar, bo kvar hemma eller flytta runt hos bekantas bekanta. Att bo i andrahand eller som inneboende kan fungera ett tag och kanske till och med vara ett bra sätt att prova på att flytta hemifrån. Problemet blir när de där månaderna blir till år och en egen lägenhet fortfarande känns som en ouppnåelig dröm.
När 100 000 unga stockholmare saknar en egen bostad så borde det vara dags att ta tag i problemet och börja bygga. Men tvärt om har regeringen gjort allt för att göra så lite som möjligt. Bland annat har man slopat samtliga stöd till byggande av nya hyresrätter och gjort det fritt fram för kommunerna att ombilda hyresrätter till bostadsrätter. Den borgerliga majoriteten i Stockholm pratar om att det är viktigt att människor har rätt att välja vilken boendeform man vill ha. Men när alla hyresrätter har sålts ut och man inte har råd att köpa en lägenhet för ett par hundratusen är det uppenbart att fina ord om valfrihet inte är någonting annat än skitsnack. För de flesta unga står inte valet mellan en villa i Bromma eller en trea på Norr mälarstrand.
Om det på riktigt ska finnas en möjlighet att få en lägenhet efter gymnasiet krävs framför allt att det byggs nytt och att det byggs billigt. Fokus måste ligga på den boendeform flest unga efterfrågar, det vill säga hyresrätter. Det finns bra exempel på hur man i olika projekt har kunnat sänka hyrorna genom tydliga målsättningar och en medveten strategi. Bland annat i Uppsala där kommunala Uppsalahem har öronmärkt bostäder för unga och i Huddinge där jagvillhabostad.nu och det allmänyttiga bolaget Huge byggde lägenheter med länets lägsta nyproduktionshyror.
Det behövs inte fler tomma vallöften om studentlägenheter eller skattelättnader för andrahandsuthyrning. När varannan stockholmare mellan 20 och 27 saknar egen lägenhet måste det satsas på att bygga nytt och att bygga billigt. Att var fjärde nybyggd lägenhet ska vara en mindre hyresrätt öronmärkt för de under 27 år är ett steg på vägen. Dessutom måste kommunerna bli offensivare vid upphandlingar och upplåtelser av mark åt byggbolagen och allmännyttan måste få i uppdrag att bygga för unga, sänka parkeringstalen och pressa byggkostnaderna.
Bostadssituationen måste tas på allvar. För att klara den extrema bostadsbristen behövs det helt enkelt byggas nytt och byggas billigt, mycket svårare än så behöver det inte vara.