artikel

Det kom just ett öppet brev…

…till alla Huddinges politiker från tjänstemän inom socialtjänsten angående bostadsbristen. Vi håller med dem och svarar genast så här:

Tack för det öppna brevet och ert initiativ. Ni vet säkert att Vänsterpartiet kämpar hårt för att billiga hyresbostäder ska byggas och att omvandlingen av bostadsrätter ska upphöra. Varje gång saken debatteras tar jag också upp behovet från socialförvaltningens sida. Vi känner oss uppmuntrade i vår kamp för fler hyresrätter av ert öppna brev.

Med vänlig hälsning, Britt Björneke

Öppet brev om bostadsbristen till Huddinges politiker

Huddinge är en bra kommun att både bo och arbeta i. Huddinge växer och kommunen firar stolt att vi nu är 100 000 innevånare.

Men var ska alla dessa kommuninnevånare bo?

Vi är ett antal gruppledare, socialsekreterare och behandlare inom Social- och äldreomsorgs förvaltningen som ser ett alarmerande problem i den stora bostadsbristen.

Vi jobbar på en individuell nivå men ser de strukturella orsaker som gör att många människor har stora svårigheter med att skapa stabilitet, trygghet och bra livsvillkor för sig och sina familjer. Strukturella problem kan inte lösas på individ nivå.

Flera gånger i veckan vänder sig människor till socialtjänsten med ett enda problem – de saknar bostad. Det handlar om barnfamiljer, ungdomar och nya svenskar – både arbetskraftsinvandrare och flyktingar – som bl.a. saknar nätverk och kontakter. Det kan också handla om personer som vill bryta upp från ett förhållande präglat av hot och våld. Det är i de flesta fall människor som har låg inkomst eller ingen inkomst alls och som definitivt inte kan köpa sig en bostadsrätt. Det är ett samhällsekonomiskt problem men också en mänsklig katastrof.

Familjer tvingas att flytta runt och barnen har svårt att fullfölja sin skolgång. Kommunen betalar dyra pengar för tillfälliga boenden på hotellhem. Vi ser tydligt i vårt arbete att avsaknaden av bostad skapar stress och otrygghet. En otrygg livssituation leder inte sällan till mer omfattande sociala problem.

Enligt hyresgästföreningen har antalet hyreslägenheter inom allmännyttan i Huddinge på 20 år minskat från 12 000 till 8 000. Visserligen har det tillkommit privata hyresrätter men det räcker inte på långa vägar. Huddinges befolkning har på 20 år ökat med över 30 000 personer. Kötiden för att få en bostad i Huddinge är 6,1 år enligt Stockholms stads bostadsförmedling. Det är dessutom så att även om du har tillräcklig kötid så får du ingen lägenhet om du uppbär försörjningsstöd.

Vår fråga är:

– Vad gör Huddinges politiker åt bostadsbristen?

– Vad görs för att bygga bra men billiga hyresrätter för kommunens innevånare?

– Hur skapas bostäder som man kan få trots låg eller oregelbunden inkomst?

Läget är akut!

Huddinge 16 januari 2013

Socialsekreterare, gruppledare och behandlare inom Social- och äldreomsorgsförvaltningen

Kopiera länk