Aktuellt

Såhär ställde vi oss till Grundskolenämndens inriktningsärende för mål och budget 2022–2024

Förra måndagen hade Grundskolenämnden sammanträde och hanterade inriktningsärendet för mål och budget 2022–2024, där bland annat grundskolans budget diskuterades. I de preliminära budgetramarna kunde man läsa att det inte finns någon kompensation inräknat för pris- och löneökningar för 2022. Det innebär att kostnaderna i skolan kommer att öka med 107 miljoner kronor. För att lösa detta så vill den borgerliga koalitionen skära ned på (effektivisera) anställningar och resurser för att spara in och kunna möta de höjda kostnaderna.

De nedskärningar som föreslås väcker stor oro hos oss i Vänsterpartiet eftersom det kommer leda till mindre personal i skolan och ännu mer arbetsbelastning på våra lärare. Lärartätheten i kommunen är redan en av de lägsta i landet, sjukskrivningarna bland de högsta i länet samtidigt som behovet av specialpedagoger-och resurser är akut. De som drabbas hårdast av nedskärningarna i skolan blir i slutändan barnen. Nedskärningarna försvårar förutsättningarna för en likvärdig skolgång och ökar ojämlikheten bland kommunens skolor.

Tre konsekvenser av nedskärningarna (V) ser:

1. Kompetensflykt: Det kommer bli svårare för rektorer att rekrytera behörig personal.

2. Implementeringen av den nya kursplanen.

3. Nedskärningar i administration och stödfunktioner: Elevhälsan påverkas negativt och mindre resurser kommer kunna erbjudas till elever som behöver dem som mest. En försvagad elevhälsa riskerar att öka ojämlikheten mellan skolor och bidra till ökad segregation i kommunen.

I Vänsterpartiets budgetförslag för år 2021 och planeringsramar för 2022 och 2023 satsade vi på skolan, istället för att som koalitionen göra nedskärningar och skattesänkningar som bara gynnar några få. Vänsterpartiet vill ha ett jämlikt och jämställt Huddinge där alla inkluderas och välfärden inte säljs ut till privata aktörer som drivs enbart av vinstmaximering. Vi vill ha en stark välfärd, ett Huddinge för alla och fri från segregation.

Därför avstod vi från att delta i beslutet i nämnden.

Här är länken till vår protokollsanteckning i inriktningsärendet:

https://huddinge.vansterpartiet.se/files/2021/09/PA-GSN-20210831.-nr-6.pdf

Kopiera länk